10 натурални съставки и билки при диабет

Някои лекарства за диабет могат да имат опасни странични ефекти. В поразителен пример за това може да си спомним за Американската агенция за храните и лекарствата (FDA), която на 21 март, 2000 г., отстранява един от най-широко предписани лекарства за диабет – Rezulin (троглитазон). Изземването му от пазара става едва като са доказани 90 случаи на страничен ефект – чернодробна недостатъчност и 63 случаи на смърт, в резултат от приема му.
В следствие на множеството странични аномалии от лекарствени медикаменти, специалистите все повече съветват да се вземат билки при диабет.
Ако и вие имате оплаквания или това заболяване, добре е да знаете: Как да поддържате кръвната си захар стабилно през целия ден, при това с натурални съставки – билки при диабет.
сминдух семена1. Семена на сминдух (Trigonella foenum graecum) са богати на разтворими фибри, които спомагат за по-ниски нива на кръвната захар, чрез забавяне на храносмилането и усвояване на въглехидратите. Няколко клинични проучвания показват, че семена от сминдух могат да подобрят най-метаболитни симптоми, свързани с тип 1 и тип 2 диабет при хора чрез намаляване на нивата на кръвната захар и подобряване на глюкозния толеранс. Такъв съдържа тригонелин, известен за намаляване на нивото на захар в кръвта.
bittergourd2. Горчив пъпеш Карела (Bitter Melon Karela) – плодът съдържа най-малко три активни вещества с антидиабетни свойства, включително инсулин и полипептид. Тези вещества работят самостоятелно или заедно, за да помогнат за намаляване нивата на кръвната захар. Горчивият пъпеш също съдържа лецитин, който намалява концентрациите на кръвната захар чрез въздействие върху периферните тъкани и подтиска апетита – подобно на ефектите на инсулин в мозъка. Това лецитин, се смята за един от основните фактори зад хипогликемичен ефект, който се развива след хранене с горчив пъпеш. Карела е богат на витамини А, В1, В2, С, желязо и редовната му употреба предотвратява усложнение, свързано с диабет, като очни усложнения, неврит и дефектен метаболизъм на въглехидрати и др. Това прави плода част от списъка с билки при диабет.
Ябълки-Розова-перла3. Розова ябълка и по-конкретно семената й контролират прекомерното превръщането на нишестето в захар. Семената на прах могат да се приемат с вода или на каша. Той намалява количеството захар в урината и усещането за неугасима жажда.

 

 

aloe-vera-625_625x350_714430861884. Алое вера – добре известен чернодробен тоник, редовната му употреба тонизира на чернодробно-жлъчна система и регулира кръвната захар и мазнини. Предварителни изследвания показват, че билки при диабет могат да помогнат за подобряване на нивата на кръвната захар и се ползват успешно при лечение на хора с диабет.

 

 

kachestva-na-zeleto5. Зеле – като храна или съставка към хранителни продукти, неговият ефект е като инсулин.
6. Куркума – ефикасността й се увеличава, когато се смесва в равно количество на Амала на прах (индианска билка). Затова и днес е част от всички останали билки при диабет.

 

400x260_zimt7. Канела – резултати от клинично проучване, показват, че канелата подобрява кръвната захар и нивата на холестерола при хора с диабет тип 2 и може да намали рисковите фактори, свързани с диабет и сърдечни и съдови заболявания.

 

 

curry-kupchinka_[516]8. Къри – консумирането му прясно всяка сутрин в продължение на 3 месеца показва, че напълно може да предотврати диабет.

 

 

 

амала9. Амала (индианска билка) – една чаена лъжичка сок, смесена с една чаша прясно горчива тиква сок, се приема ежедневно в продължение на 2 месеца. Тази билка влиза в списъка на билки при диабет, които стимулират естествения инсулин.

 

 

bob_vidove10. Фасулът е с високо съдържание на въглехидрати и фибри и стимулира производството на инсулин. Трябва да се яде обилно, за да има контрол над диабета.

Вашият коментар