Хомеопатия и хранителни алергии

Хомеопатичният подход към хранителни алергии може да изненада някои хора: хранителни алергии напълно ще изчезнат с правилното лечение. Това изглежда да е в контраст с обичайният медицински подход за премахване на нарушителя храна или като се използва за подпомагане на храносмилането.
Истинската хранителна алергия се различава от чувствителността на храна или непоносимостта на такава. Когато пациентът развива уртикария или анафилактичен шок след излагане на определено вещество, то такава може да бъде опасна за живота. Пример за това би била алергията към фъстъчено масло, която доста често се среща при деца.
Някои деца имат истинска алергия към мляко или яйца и реагират със сърбящ обрив (копривна треска); подуване, или промени в дишането, пулс и съзнание (анафилактичен шок). В тази ситуация, конвенционалната медицина като антихистамини и адреналин инжекции може да спаси живота на човека и трябва да бъде в основата на остро лечение. Избягването на харният нарушител има смисъл, ако рискът е висок.
В същото време, хомеопатичното лечение може да помогне за укрепване на имунната система. След хомеопатично лечение, ако е налице случайно излагане, шансовете на тежка реакция са намалени. В допълнение, остри хомеопатични средства, като Apis mellifica за уртикария, могат да се добавят към конвенционалното лечение.
Хранителната чувствителност или нетолерантност е по-често срещан проблем. Такава се характеризират с назална конгестия, газ, киселини в стомаха, подуване на корема, болки в корема, запек или диария, дори отдалечени симптоми като мигрена или краката болки. Имунната система не е ангажирана и рискът за пациента от излагане на въздействието не е голяма. Въпреки това, симптомите могат да бъдат доста инвалидизиращи.
Хомеопатията разглежда чувствителността към храната (и алергии) като израз на смущение при пациентите. Енетеричната система поддържа всички тъкани и органи, както и емоциите и интелектуални да функционират при оптимално ниво. При стрес, енергетичната система ще предизвика някои симптоми като хранителна непоносимост или алергии и пр. Тези симптоми не са болест, но са отражение и лежат в основата, по-дълбока неизправност.

Вашият коментар