Парадонтит

zabni implanti sled parodontozaПарадонтитът е заболяване, което засяга голяма част от хората. То се дължи на хронична бактериална инфекция. Понякога дори самия пациент не знае, че страда от заболяването.

Пародонтитът е заразен – може да се предаде при ползване на едни и същи прибори на хранене, при целувки и други дейности. Как да разберем дали имаме парадонтит?

Какви са симптомите на парадонтита?

• кървящи венци при миене на зъбите или при почистването им с конец

• оттоци или възпаления по венците

• гной между венците и зъбите

• оголване на зъбите от венеца

• лош дъх

• разклатени или разредени зъби

В начален етап парадонтитът обикновено се проявява като зачервяване, подпухване и напрежение във венците. То се изразява при консумация на твърди храни, студено и топло. Съпровожда се от неприятен дъх и дискомфорт при миене на зъбите.

Ако имате някои от тези симптоми, макар и не толкова силно изразени, трябва да се консултирате със специалист.

Често дори и в лека форма, ако не се овладее на време, парадонтитът може да коства изваждане на зъб, след което може да е нужно да се имплантира кост, за да ви се поставят зъбни импланти.

Причини за парадонтита

Една от основните причини за заболяването парадонтит е свързана с отлагането на зъбна плака. Бактериите, които се съдържат в зъбната плака, отделят токсини. Те от своя страна дразнят венците. Някои специалисти смятат, че има и вторични фактори, които са причина за появата на парадонтита.

Пушенето

Пушачите са по-предразположени към възпаления на венците. Употребата на тютюн намалява възможността за оздравяване на венците при проведена терапия. Ако имате парадонтит, трябва да се откажете от вредния навик да пушите.

Генетична предразположеност

При доста хора е генетично заложено да има парадонтит (над 30 %). Това обаче не означава, че няма начин за лечение. При редовни посещения при зъболекаря и проследяване на заболяването, ефект има. Ако в семейството ви има случай на парадонтит, то тогава трябва да полагате повече грижи за себе си.

Стрес

В стреса се коренят всички болести. Ако сте натоварени на работното си място или в личен план, ако преживявате тежки житейски несгоди, много вероятно е да получите парадонтит. Много често не обръщаме значение на симптомите, когато сме претрупани с други ангажименти. Именно тогава е важно да идем на специалист, за да открием проблема навреме и да си спестим неприятни изненади за в бъдеще.

Непълноценно хранене

Диетите са една от причините са поява на парадонтита. При тях се намалява приемането на определени витамини, минерали и други важни съставки за нормалното функциониране на организма. Дефицитът на подобни вещества може да доведе до по-сериозни възпаления на венците. Оттам се появява и парадонтитът.

От какво зависи парадонталното състояние?

Редовното почистване на зъбния камък и посещенията при вашия стоматолог са от ключово значение за доброто парадонтално състояние. Лечението е индивидуално за всеки пациент в зависимост от неговото състояние и бързината на оздравяване.

Добрата устна хигиена е от основно значение за борбата с парадонтита. Необходимо е да ходите на профилактични прегледи при вашия стоматолог на всеки 6 месеца, ако нямате някакви оплаквания. Почистването на зъбния камък също е важно. Зъбната плака, която се отлага по зъбите, е причина за създаването на бактерии в устната кухина. Част от тези бактерии водят до появата на парадонтит.

Колкото по-рано започнете да лекувате заболяването, толкова по-безболезнено и ефективно ще бъде то.

Вашият коментар